The Reality Tape

Tuesday, January 25, 2005

Νανόπουλος, ΕΣΕΤ και το "Αμερικανικό Θαύμα"

Τό 'στειλε ο Κώστας Ψ. στη λίστα την καλή, απ' όπου και το προωθώ. Συνέντευξη του Δημήτρη Νανόπουλου για το ΕΣΕΤ και τα προβλήματα της έρευνας στην Ελλάδα. Με βρίσκει γενικά σύμφωνο αν και είμαι βέβαιος ότι πολλά σημεία επιδέχονται αντίλογο.

Ο Νανόπουλος κάνει π.χ. μια απλούστευση σε ότι αφορά το "Αμερικανικό θαύμα," το οποίο δε συνέβη ούτε χάρη στην ανοικτή κοινωνία των ΗΠΑ, ούτε χάρη σε κάποιους πεφωτισμένους πολιτευτές που αποφάσισαν να δώσουν έμφαση στη βασική έρευνα για την προώθηση της γνώσης και της ανταγωνιστικότητας στις αγορές επιστήμης-τεχνολογίας (σήμερα μάλιστα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο περικοπών στη χρηματοδότηση βασικής έρευνας από το Ρεπουμπλικανικό Κονγκρέσο). Αντίθετα, ήταν πρώτα και κύρια αποτέλεσμα των εξωφρενικών στρατιωτικών δαπανών, που ξεκίνησαν αμέσως μετά το τέλος του Β' ΠΠ και εντατικοποιήθηκαν μετά την εκτόξευση του Σπούτνικ από τους Σοβιετικούς το '57. Η απαγγίστρωση απ'το Υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε μετά τον Πόλεμο του Βιετνάμ και ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80. Έχει σημασία η καλή γνώση του ιστορικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο εξελίχθηκε ένα μοντέλο που φιλοδοξείς να αντιγράψεις.

[Συνέχεια]

7 Comments:

  • Πολύ την χάρηκα αυτήν την συνέντευξη. Ο κ. Νανόπουλος μιλάει πολύ σωστά και ελπίζω αυτά που λεει να τα κάνει και πράξη -αν τον αφήσουν...

    Όσον αφορά στο σχόλιό σου, θα συμφωνήσω μαζί σου για τον καταλυτικό ρόλο των στρατιωτικών δαπανών. Και, αν μου επιτρέπεται, δεν νομίζω αυτό να μην το έχει υπόψη του ο κ. Νανόπουλος. Ας μην ξεχνάμε ότι οι συνεντεύξεις είναι συνήθως edited για λόγους χώρου. Άλλωστε, και ο ίδιος λεει σε ένα σημείο "τους έδωσε τα εφόδια για να παράγουν". Η λέξη "εφόδια" μπορεί να περιλαμβάνει και αυτό που λες.

    Εν πάση περιπτώσει, και η ΕΣΣΔ είχε μεγάλους επιστήμονες που παρήξαν ανάλογο έργο αλλά τελικά, από ό,τι φάνηκε με την κατάρρευσή της, η ανοιχτή κοινωνία, η αξιοκρατία, η ελεύθερη αγορά είναι sine qua non για τη δημιουργία του Αμερικανικού θαύματος.

    By Blogger Sakis Rizos, at January 26, 2005 at 4:53 PM  

  • *
    Γίνομαι καχύποπτος όταν ακούω το μάντρα της "αξιοκρατίας". Ή την κουραστική πια περιγραφή της ελληνικής αθλιότητας. Στις ομαδικές δουλειές (κυρίως στον ακαδημαϊκό χώρο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα) ο υπεύθυνος, αν όντως φιλοδοξεί ν' αλλάξει κάτι, πρέπει να έχει αίσθηση του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ κατεστημένων συμφερόντων (και των απύθμενων εγώ των επιστημόνων-ερευνητών), των ενδεχόμενων συμμαχιών που ίσως χρειαστεί να συνάψει και κυρίως (κυρίως!) έναν χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δεκαπενταετίας. Και τα τρία αισθάνομαι ότι απουσιάζουν απ' τη συνέντευξη του Νανόπουλου. Αντίθετα αποκομίζω μια αίσθηση "τώρα που ήρθα εγώ (τρεις υπογραμμίσεις του εγώ) θα δείτε". Και φράσεις όπως "εντέλει, τι ήταν οι Aμερικανοί; Kαουμπόιδες ήταν" δεν βοηθάνε καθόλου (εμένα τουλάχιστον) να πειστώ για τη σοβαρότητα του. Μακάρι να σκίσει ο άνθρωπος...
    *

    By Blogger kukuzelis, at January 27, 2005 at 11:13 AM  

  • Σάκη: μαζί σου για το sine qua non, πάντα λιγάκι κάτω απ' το πρίσμα της εκάστοτε ιστορικής συγκυρίας. Όταν στα 80s το "αμερικανικό θαύμα" της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας είχε βρει το μπελά του από τα Κεϊρέτσου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σιχτίριζαν και εκλιπαρούσαν να κλείσουν οι μπουκαπόρτες της γνώσης =) (Αυτά εν πολλοίς πληρώνουμε σήμερα με το όργιο των πνευματικών δικαιωμάτων και των πατεντών)

    Kuk: Δε με ενόχλησε ποτέ ιδιαίτερα αυτή η σιγουριά του πωλητή. Ίσως να είναι και απαραίτητη σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι βέβαια χαριτωμένα ειρωνική η χρήση της λέξης "Καουμπόιδες" ως αναφορά σε τρίτους (σε μια συνέντευξη ελαφρώς καουμπόικη).

    Περισσότερο με ανησυχούν οι ιστορίες που συνοδεύουν τη σχετικά πρόσφατη θητεία του Ν. στο ΕΜΠ. Κι αυτές όμως ίσως να φτάνουν φιλτραρισμένες από το κατεστημένο. Τι να πω, μακάρι να βγει κάτι καλό. Δεν έχουμε και πολλά να χάσουμε.

    By Blogger Yorgos, at January 28, 2005 at 11:42 AM  

  • Thank you!
    [url=http://bkktpfhy.com/mppw/umsd.html]My homepage[/url] | [url=http://tjbbvwms.com/wbns/uvee.html]Cool site[/url]

    By Anonymous Anonymous, at September 9, 2006 at 9:54 AM  

  • By Anonymous Anonymous, at September 9, 2006 at 9:58 AM  

  • Well done!
    http://bkktpfhy.com/mppw/umsd.html | http://ldmupxzw.com/eihq/nlzw.html

    By Anonymous Anonymous, at September 9, 2006 at 10:01 AM  

  • Well done!
    http://bkktpfhy.com/mppw/umsd.html | http://ldmupxzw.com/eihq/nlzw.html

    By Anonymous Anonymous, at September 9, 2006 at 10:28 AM  

Post a Comment

<< Home