The Reality Tape

Monday, December 20, 2004

Μυθολογίες 2004: TIME Magazine Person of the Year

Καμία έκπληξη για την επιλογή του Τζορτζ Μπους ως πρόσωπο του 2004, από το ΤΙΜΕ. Δεν περίμενα να βάλουν τη Γιάννα ας πούμε, γιατί ό,τι και να λέμε οι αμερικανικές εκλογές ήταν το γεγονός της χρονιάς. Θα ήταν όμως πιο χαριτωμένο (not to mention πιο αληθινό) να βλέπαμε στο εξώφυλλο τη φάτσα του Karl Rove ή του Rupert Murdoch.

A propos - και χωρίς υπονοούμενα -, χάζεψα λίγο και παλιότερα αντίστοιχα εξώφυλλα, με πρώτο και καλύτερο εκείνο του 1938, όταν "άντρας της χρονιάς" (40 χρόνια πριν την ανατολή της πολιτικής ορθότητας) είχε ανακυρηχθεί ο Αδόλφος Χίτλερ. Ήμουν κι εγώ θύμα της παρανόησης ότι η "βράβευση" αυτή ήταν δείγμα του πόσες συμπάθειες είχε ο Φύρερ στην απέναντι όχθη, έναν μόλις χρόνο πριν την έναρξη του πολέμου. Βλέποντας όμως το ανατριχιαστικό εξώφυλλο του von Ripper και διαβάζοντας το άρθρο, διαλύθηκε κάθε αμφιβολία για το κατά πόσο το TIME ήταν τότε στη σωστή όχθη της Ιστορίας.

[Παρεμπιπτόντως, ο πρώτος τιμηθείς με το συμβολικό αυτό τίτλο - το 1927 -, ήταν ο Charles Lindbergh, ήρωας των αιθέρων, θαυμαστής του Χίτλερ - και Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο τελευταίο (αντι)ιστορικό μυθιστόρημα του Philip Roth, The Plot Against America]

0 Comments:

Post a Comment

<< Home