The Reality Tape

Thursday, December 16, 2004

Hello Memex!

Το Google Grid μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Σειρά φαίνεται να έχει ο ακαδημαϊκός κόσμος: τα αποκαλυπτήρια του Google Scholar την περασμένη εβδομάδα και η φοβερή χτεσινή ανακοίνωση για το επόμενο βήμα του Google Print.

Vannevar Bush, JCR Licklider, Ted Nelson, Tim Berners-Lee. Το Ίντερνετ ήταν απλά η υποδομή.

Το Google Scholar φιλοδοξεί να γίνει το βασικό εργαλείο αναζήτησης για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αποτελεί και το ωραιότερο homage στις ακαδημαϊκές ρίζες του αλγορίθμου του Google, αφού τα αποτελέσματα ταξινομούνται - προφανώς! - με βάση τον αριθμό παραπομπών.

Στα πλαίσια του Google Print, ανακοινώθηκε η ψηφιοποίηση και διαδικτυακή διάθεση περίπου 25 εκατομμυρίων βιβλίων από τις βιβλιοθήκες του Harvard, του Stanford, της Οξφόρδης, του Michigan και της δημοτικής βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης. Το project θα κρατήσει περίπου 6 χρόνια και τα έξοδα θα επωμιστεί εξ'ολοκλήρου η Google (το πλήρες κείμενο θα έιναι διαθέσιμο δωρεάν μόνο για βιβλία που βρίσκονται στο public domain). To σχέδιο απειλεί να καταπιεί τους σημερινούς premium content providers και τελικά την ίδια την ιδέα της βιβλιοθήκης όπως την ξέρουμε σήμερα. Είναι - προς το παρόν - αμφίβολης κερδοφορίας, αφού η ακαδημαϊκή αγορά μοιάζει αρκετά μικρή για να μπορέσει να αποσβεστεί η τεράστια επένδυση με το μοντέλο των keyword ads. Είναι όμως και κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής. Ενδιαφέρον άρθρο στο Chronicle of Higher Education.

[Περισσότερα]

1 Comments:

  • Απίστευτα νέα. Ο πρώτος σύνδεσμος, αν και με ταλαιπώρησε μέχρι να κατέβει, με εντυπωσίασε. Αλλά τα νέα για το Google print ήταν εντυπωσιακότερα.

    By Blogger kukuzelis, at December 18, 2004 at 3:07 AM  

Post a Comment

<< Home