The Reality Tape

Sunday, December 19, 2004

BitTorrent, ο Δίαυλος

Ενδιαφέρουσα (geek-oriented) ανάλυση του συστήματος BitTorrent/Suprnova, που αναδημοσιεύεται σήμερα στο Register. Σύμφωνα με την εκτίμηση του συγγραφέα, μέσω BT διακινείται σήμερα το 53% του P2P traffic και το 35% του συνολικού traffic του διαδικτύου!

Όπως φαίνεται πάντως τις τελευταίες εβδομάδες, η θρυλούμενη "ασφάλεια" που παρέχει το BT σε serial file-sharers είναι μύθος. Το Hollywood (μέσω MPAA) έχει ήδη ξεκινήσει δικαστική καμπάνια εναντίον tracker operators και ετοιμάζεται να κυνηγήσει και απλούς χρήστες. Το γεγονός δε ότι η αρχιτεκτονική του BT ουσιαστικά δεν επιτρέπει free riding (τη συνήθη πρακτική κατεβάζω-αλλά-δε-μοιράζομαι, που πολλοί ακολουθούν σε δίκτυα όπως το Kazaa), το καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνο για επίδοξους πειρατές - με δεδομένο ότι σχεδόν όλες οι περιπτώσεις μηνύσεων κατά απλών χρηστών μέχρι σήμερα, αφορούν αυτούς που μοιράζονται/αναδιανέμουν κι όχι αυτούς που απλά κατεβάζουν copyrighted υλικό.

Κι όπως όλα δείχνουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το BitTorrent θα εμπλακεί στη μητέρα των μαχών για το μέλλον του P2P, η οποία θα διεξαχθεί μέσα στο 2005 στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

[Περισσότερα]

0 Comments:

Post a Comment

<< Home