The Reality Tape

Thursday, December 09, 2004

P2P: Ρομαντικοί και Ρεαλιστές

Δυο χαρακτηριστικές ατάκες από το ενδιαφέρον άρθρο [θέλει συνδρομή] του Economist για τα δίκτυα P2P. Η αποκοπή τους από τα συμφραζόμενα είναι άδικη, όμως αυτές οι δύο προτάσεις τελικά συμπυκνώνουν δύο διακριτές αντιλήψεις της τεχνολογίας:

“P2P is a perfectly natural evolution of the internet—in fact, a return to the original style and usage that the creators of the internet really had in mind” [Ian Clarke, the founder of FreeNet, a P2P network that provides anonymity in order to bypass censorship]
“P2P is an architecture—what we need is a market mechanism” [Bernardo Huberman, the director of the Information Dynamics Lab at Hewlett-Packard Laboratories]

Το άρθρο συνοψίζει τις πρόσφατες χρήσεις της τεχνολογίας και κάποιες σοβαρές προσπάθειες για την ανάδειξή της ως νόμιμο και αποτελεσματικό εναλλακτικό μοντέλο στις κλασσικές μορφές διανομής. Αυτά είναι τα γερά επιχειρήματα για τους ευαγγελιστές των ομότιμων δικτύων, όχι η σχεδόν θρησκευτική προσήλωση στα οράματα των 60s και οι ασυναρτησίες περί "natural evolution."

(Θα επανέλθω με περισσότερα μόλις βρω το χρόνο)

5 Comments:

  • Εν μέρει συμφωνώ και με πρόλαβες πάνω στο editing =) Θα γράψω περισσότερα για το άρθρο.

    By Blogger Yorgos, at December 10, 2004 at 1:22 AM  

  • Λοιπόν, να επαναλάβω πρώτα απ'όλα ότι δεν επέλεξα τις δύο προτάσεις ως αντιπροσωπευτικές των απόψεων των δύο καλών κυρίων, αλλά ως αντιπροσωπευτικές δύο γραμμών υπεράσπισης της αξίας των peer-to-peer δικτύων. Οι λόγοι που με ενοχλεί η πρώτη είναι δύο:

    α) Μιλάει για "natural evolution" μιας τεχνολογικής υποδομής. Αυτό από μόνο του είναι προφανώς μέγιστη ασυναρτησία. Καμιά τεχνολογική εξέλιξη/επιλογή δεν είναι "φυσική" πριν συντελεστεί (και όλες είναι "φυσικές" after the fact).

    β) Ακόμα κι αν δεχτούμε την αμφισβητήσιμη υπόθεση ότι το Gnutella βρίσκεται πιο κοντά στο όραμα των "δημιουργών" (ποιών αλήθεια;) του Ιντερνετ από το iTunes, τι είναι εκείνο που δικαιολογεί την πεποίθηση ότι κάτι που δούλευε για ένα μικρό resource-sharing δίκτυο επιστημόνων στα τέλη της δεκαετίας του '60, πρέπει να δουλεύει και για ένα παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνίας και συναλλαγών 40 χρόνια αργότερα. Πέφτει συχνά και ο Lessig σ'αυτή την παγίδα των ιστορικών αναλογιών μεταξύ εντελώς ανόμοιων πραγμάτων (και υπάρχει διαφορά όχι μόνο κλίμακας, αλλά και ποιοτική). Μόλις αμφισβητηθεί η εύκολη αφήγηση που βλέπει το Ιντερνετ σαν "φυσική μετεξέλιξη" του ARPANET, το επιχείρημα γκρεμίζεται.

    By Blogger Yorgos, at December 10, 2004 at 1:53 AM  

  • Good design!
    [url=http://lrnfupuq.com/vaoq/irao.html]My homepage[/url] | [url=http://zvrkbiiu.com/lxem/xmhi.html]Cool site[/url]

    By Anonymous Anonymous, at September 23, 2006 at 2:41 PM  

  • Good design!
    My homepage | Please visit

    By Anonymous Anonymous, at September 23, 2006 at 2:41 PM  

  • Great work!
    http://lrnfupuq.com/vaoq/irao.html | http://wjbwnzqg.com/jgym/qhex.html

    By Anonymous Anonymous, at September 23, 2006 at 2:41 PM  

Post a Comment

<< Home