The Reality Tape

Thursday, December 23, 2004

Chez Dimitra's: Οι Συνταγές!

Εμείς οι παγανισταί δε γιορτάζουμε ούτε Χριστούγεννα, ούτε Κουάνζα. Και η κατάρα του Ανδρέα Λαζάνη μας κράτησε εδώ στην Αθήνα για τη φετινή μεγάλη γιορτή του φωτός και της σκιας. Ε τώρα με Yule log απ'το Καρφούρ και μπιρίμπα δε γιορτάζεις ηλιοστάσιο, αλλά τέλος πάντων, έκανα το κατά δύναμη.

Στο πνεύμα των ημερών πάντως (κι αφού ο αμφιτρύων μάλλον δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι το ιντερνέτ έχει γεμίσει μιστλτόου, αγιοβασίληδες, και γιορταστικά ρινγκτόουνς), θα δώσω στη δημοσιότητα δύο συνταγές Χριστουγεννιάτικες από το περίφημο μπορντό βιβλίο της κουζίνας!

Gluhwein

Μου το έμαθε ο φίλος μου ο Γιενς, μαιτρ ντ' στο Ντεμπρός του Ριτζ-Κάρλτον, στο αγαπημένο Βερολίνο.

1 μπουκάλι 750ml κρασί κόκκινο ξηρό
1/4 φλ. + 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1/4 φλ. σταφίδες
1/4 φλ. αμύγδαλα κομμένα σε ψιλές φλίδες
Μια ιδέα γλυκάνισο
1 ξυλάκι κανέλα σπασμένο στα δύο
4 γαρύφαλα
1/4 κουταλάκι του τσαγιού ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
1/4 κουταλάκι του τσαγιού ψιλοτριμμένο ξύσμα πορτοκαλιού
1 φασόλι βανίλια κομμένο κατα μήκος (ή 1 κουταλάκι του τσαγιού σκόνη/σιρόπι)


Ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά ρίχνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσει για ένα τεταρτάκι. Σερβίρεται αμέσως ή αποθηκεύεται στο ψυγείο για μια μέρα.


Τα Μελομακάρονα της Χρύσας Παρλιάρου (οι πραγματικοί αρτίστες της κουζίνας κάνουν μασ-απ!)

(για περίπου 45 μελομακάρονα)
2 φλ. λάδι
1 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ, κονιάκ
1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά του τσαγιού ξύσμα πορτοκαλιού
7 1/2 φλ. αλέυρι μαλακό
2 κουταλάκια τσαγιού κοφτά μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό σόδα


Βάζουμε στο μπλέντερ το λάδι, το κονιάκ, το χυμό, τη ζάχαρη και το ξύσμα και χτυπάμε αλύπητα.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπ. πάουντερ και τη σόδα και ρίχνουμε το μίγμα των αλεύρων σιγά-σιγά μέσα στο μίγμα του λαδιού, ανακατεύοντας. Ζυμώνουμε τη ζύμη, προσθέτοντας και λίγο ακόμα αλεύρι αν χρειάζεται.
Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Τα πατάμε πάνω στον τρίφτη του τυριού για να γίνουν φλατ και τα τυλίγουμε στο σχήμα του μελομακάρονου.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί (ψεκάστε και με αντικολλητικό σπρέι αν έχετε) και ψήνουμε στους 350 βαθμούς Φάρεναιτ (175 Κελσίου) για 25-30 λεπτά.

Πριν όμως βάλετε στο φούρνο τα μελομακάρονα, καλύτερα να έχετε ετοιμάσει...Το σιρόπι:

500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι
(και μια ιδέα Grand Marnier;)

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Δοκιμάστε Αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό και το βγάζουμε απ'τη φωτιά. Ρίχνουμε το μέλι κι αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις τα μελομακάρονα βγουν απ'το φούρνο, τα ρίχνουμε στο χλιαρό σιρόπι και τα γυρίζουμε για περίπου 1 λεπτό με κουτάλα. Τα αφήνουμε να στραγγίζουν σε σουρωτήρι και μετά τα βάζουμε σε στρώσεις σε μια πιατέλλα. Ανάμεσα στις στρώσεις βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένα καρύδια. Ε σε πρεταμανζέ μεζαμί!

Παρακαλώ να σβήσετε αυτή τη συνταγή από το πισί σας μετά απο 48 ώρες. Το σόρς κόουντ βρίσκεται στα Γλυκά του Κόσμου του Παρλιάρου και τη Μαγειρική Εγκυκλοπαίδεια της Παραδείση.

[Συνέχεια]

0 Comments:

Post a Comment

<< Home